Інформаційна безпека: Булінг

Інформаційна безпека  на сьогодні це не тільки захист персональних даних від крадіжки. Наразі, це набагато ширше поняття в яке варто включити також і культуру отримання інформації з мережі Інтернет та,  зокрема, і такий аспект як протидія агресивному поводженню під час спілкування, що може мати ознаки цькування (булінгу).

Булінг, як явище

Спробуємо розглянути дану тему на прикладі спілкування осіб шкільного віку, адже саме шкільний булінг є найбільш розповсюджений.

Інтерактивне щоденне спілкування та розвиток технологій суттєво розширюють швидкість передавання інформації та її розповсюдження. Сьогодні нікого не дивують 3-4 мессенджера в смартфоні та наявність груп в яких учасники можуть спілкуватися на різні теми. Теж саме можна сказати і про соціальні мережі та різноманітні чати. Наразі ці  зручні формати колективного спілкування дуже широко розповсюджений серед школярів, студентів,  існують класні групи в яких обговорюються різноманітні питання та проблеми.

Однак, саме цей канал спілкування частіше а все може бути початковим джерелом неприємного обговорення осіб та їх подальшого цькування.

Меми, колажі, що несуть образливий зміст та висвітлення приватної інформації осіб, що не сприймаються колективом або можуть бути вибраними як об’єкт цькування в таких закритих мессенджер групах річ поширена.

Частіше всього справжній булінг починається з якогось конфлікту, але знаходить своє найяскравіше відображення в площині електронного спілкування. Чому саме тут? Через те що в такому спілкуванні ініціатором цькування може відчуватися певна безпека і безкарність

В результаті, молоді люди, які не здатні протидіяти колективу, або особам що мають впив в них можуть втрачати почуття захищеності, ставати вигнанцями, об’єктами глузування та навіть фізичного впливу чи фізичного остракізму.

Протидія булінгу

Враховуючи саме аспект інформаційної складової булінгу варто зазначити, що кожен факт засвідчений у формі образливих повідомлень чи ілюстрацій є сам по собі неприйнятним, але також може бути використаний для захисту особи проти якої їх було створено та застосовано.

Експерти з інформаційної безпеки радять юним користувачам, проти яких були застосовані такі неприйнятні речі, не боятися звертатися за допомогою до дорослих. Звертаючись за допомогою ви робите себе сильнішими!

Варто пам’ятати, що в разі якщо не вирішити проблеми швидко, вона може набути поганих рис, з насідками дій яких буде неможливо боротися самотужки.

Отже, першим ділом варто:

  1. Розповісти дорослим, батькам чи старшим братам або сестрам про такий випадок.
  2. Обов’язково зробити скріншоти образливих повідомлень чи картинок

Варто пам’ятати, що в таких діях немає нічого «підлого», «нечесного» чи неприйнятного по відношенню до тих хто намагається вас кривдити. Ви захищаєтеся! І цей захист виправданий не тільки правильними поняттями про людське спілкування, але й законом України.

Держава звернула на це увагу

Наразі в багатьох державах світу питання протидії булінгу вирішується а допомогою держави. Не виключенням є і Україна. Наразі можна сказати, що в Україні прийнятий закон щодо протидії булінгу  і він успішно застосовуються.

Саме на цьому етапі можуть знадобитися всі зафіксовані випадки булінгу, про які ми казали вище. Саме вони можуть стати доказами для правоохоронних органів, в які потрібно звернутися щоб відстояти свою гідність та права.

Варто зазначити що в Україні є зареєстровані вироки суду, якими ініціаторів булінгу було визнано винними та притягнено до відповідальності.

Наразі Закон України передбачає адміністративну відповідальність, що карається штрафом від 850 грн до 1700 грн, або громадські роботи від 20 до 40 годин.

У разі повторного зафіксованого факту або цькування здійсненого групою лиць – від 1700 грн до 3400 грн або громадські роботи від 40-60 годин.

Варто зазначити що якщо ініціатор булінгу є дитина віком то відповідальність та покарання будуть нести її батьки. 

Окрім того штрафи у розмірі від 850 до 1700 грн та покараннями у формі виправних робіт на строк до 30 днів можуть бути застосовані до працівників навчальних закладів, що не протидіяли булінгу, або приховували його факт.



Copyright © 2016-2018 Software.Net.Ua, Inc. All rights reserved.